içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Varolsun Türkiye’m, varolsun cumhuriyet

Afganlar çat pat Türkçeleri ile yaşadıklarını anlatıyor. Bir Afgan erkeği diyor ki; şu okul bizlere bir iftihar, ben okuma bilmiyorum, çocuklarımın hepsi okuma yazma biliyor, patatesin üzerine bir şeyler yazmışlar, ‘bunun kilosu kaç para’ diye sormaya utanıyorum.” 

Afgan kadın da “Allah’a şükür iki çocuğum da okuyor, bacılarım, kardeşlerim okumadı, burada okul sayesinde çok şükür çocuklarımız öğreniyor her şeyi, Afganistan’a Taliban gelince kaçtık” diyor.

12-13 yaşlarında evlenip, çoluk çocuğa karışan bu Afganları izlerken, hemen gözümün önüne ‘Bin Muhteşem Güneş’ kitabı geldi. Savaşın ortasında ülkeyi ele geçiren ilk başlarda halkın ümidi olan Taliban bütün kadınlara dışarı çıkmayı, okumayı yasaklıyor, hayatı adeta zindana çevirince halkın ülkelerinden kaçış sebebi oluyor. 

Kitaptaki Meryem’in Leyla’nın ve şu belgeselde izlediğim Afganların hikayesi birbirlerine öyle benziyor ki, Allah yardımcıları olsun. 

Allah kimseyi vatanından kaçmak zorunda bırakmasın ve bir kez daha Cumhuriyetin kıymetini anlıyoruz. Düşünün ki yaklaşık 4 bin kilometre uzaklıktaki bir ülkeden özgürce hem dinlerini hem de hayatlarını yaşamak için Türkiye’yi bir umut olarak görüp geliyorlar. 

Var olsun Türkiye’m, varolsun cumhuriyet...

Bu yazı 4426 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI