içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

TEK YÜZLÜ “DEVLET”

‘’Herhangi bir insan vaktini nasıl geçireceğini, üstün bir insan ise vaktini nasıl tasarruf edeceğini düşünür.’’ (Schopenhaver)

Dün söylemeyenlerin,  bugün söylüyor olmasına kızmayalım. Bazı şeylerin yeri ve zamanı olduğunu da unutmamak gerekir. Yeter ki, bugün söyledikleri samimi ve doğru olsun. İşler tıkırında giderken başka, tepetaklak olduğunda başka söylemlere sığınılmasın. Anadolu tabiriyle ”karşıya geçtikten sonra camı taşlamayın”, samimi olmazsınız. Sükut da kalmanız, çıkarlarınızdan olmasın.

Son zamanlarda duayen siyasetçilerimiz itiraf gibi açıklamalarda bulunmaktadır. Bunları yaparken dahi klasikleşmiş “Türk tipi siyaset” yapmaktan vazgeçmiyorlar. Bu duayenlerin bazıları ikili sohbetlerde söylemekte, bazıları da kamuoyu karşısında yuvarlamalı anlatımlara başvurmaktadırlar. Ben bunların dahi Türk demokrasisine faydalı olduğunu düşünmekteyim. İnşallah bu gibi sohbetleri devam ettirirler.

SOSYAL DEVLET

Hobbes,” leviathan (devlet) tek yüzlüdür” der.Tek yüzlü devlet; (Dar Koridor, Daron Acemoğlu,S.37)”savaşı engeller, yurttaşlarını korur, ihtilafları hakkaniyetle çözer, kamu hizmetleri kolaylıklar ve iktisadi fırsatlar sağlar ve iktisadi refahın temellerini atar.” Tek yüzlü değil de iki yüzlüdür diyenlere göre de, Hobbes’in tek yüzlü görüşüne ilave iki yüzlü olduğu tezidir. İkinci yüzü,” Despotik ve korkutucudur. Yurttaşlarını susturur, onların isteklerine kulak asmaz, onları boyunduruk altına alır, hapseder, sakatlar ve öldürür. Hatta emeklerinin meyvelerini çalar veya başkalarının çalmasına destek olur.” Cemil Çiçek, “devlet kural koyar, vatandaşlarda uyar, nereyi gösteriyorsa oradır, sınır dışına çıkanı cezalandırır. Özgürlükler, devletin belirlediği kadardır” Devlet anlayışımız tek yüzlülük üzerinedir. Esas olan insan ve ihtiyaçlarıdır. Devletin varlığı ve sürekliliği, insanın yaşatılması amaçlıdır. İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın.

EKONOMİ SİYASETİ KESİN BELİRLER

Devlet yönetimleri siyasetle doğru orantılıdır. Demokratik rejimlerde seçilmiş hükümet ve yöneticiler eliyle yerine getirilir. İnsan ihtiyaçlarını karşılandığı düzenli ve kurallı ortamlar devlet organizasyonlarında sağlanır. İnsana hizmet, siyasetin temel amacıdır. Ekonomi de ihtiyaçları karşılama bilimi olduğuna göre, siyaseti belirleyen ekonomik hallerdir. Yönetimlerin sürekliliği insanların ihtiyaçlarının karşılanma durumuyla doğru orantılıdır. Toplum refahını sağlayan yönetimler, halktan alınan vekaletin süresini uzatma garantisindedir. Ekonomiyle siyasetin doğrudan ilişkisi vardır. Ekonomiden her zaman pozitif veya negatif siyasi sonuç elde edilir.

(ÖLÜ)YORUM MU?

Papaz ölmek üzere olan adamın üzerine eğilerek; “Ölmeden önce şeytanı ve onun kötülüklerini lanetle” der. Ancak adamdan ses çıkmaz. Papaz tekrarlar; “Ölmeden önce şeytanı ve kötülüklerini lanetle” Ama adamdan yine ses çıkmaz. Papaz iyice kızmış bir şekilde; “Neden şeytanı ve kötülüklerini lanetlemiyorsun be adam? “Adam fısıldamış, “Nereye gideceğimi bilmeden kimse hakkında yorum yapmak istemiyorum”

‘’Öyle horozlar vardır ki, öttükleri için güneşin doğduğunu sanırlar’’ (H. Dunant)

 

Bu yazı 3197 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI