içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

HERKES ÖĞRENSİN

                                                                  HERKES ÖĞRENSİN

Öğreniyoruz, öğreneceğiz ve öğreteceğiz. Doğumdan ölüme kadar da sürecek bir süreç. Öğreneceğiz ki, öğretelim. Bilmediğini bilmeyen ahmaklardan da uzak dur, tehlikelidir, o her konuda konuşur, fikir yürütür. Bilmediğini bilenlere yardımcı et ki, cehaletten çıkışına vesile ol. O, bilir ancak bildiğini bilmez, vay onun haline, uyandırılması biraz zahmetlidir. Yanında bulunacağın, sohbetinden yararlanacağın ise, bildiğini bilendir. Sakın kaybetme, zenginliğindir. Bilgi sahibi olmadan fikir sahipliğine soyunanları da unutma, zararınadır. Şahsi çıkarlarına her türlü değerini alet edenlere, yalana başvuranlara da yol verme, geleceğin tehlikededir.

BEN ÖĞRENDİM

Öğrendim: Ocak 2020 deki kamu borç stokumuz: 1,336 Trilyon TL, Şubat 2020 de 1,409 Trilyon TL, Mart 1,462 Trilyon TL, Nisan 1,575 Trilyon TL, Mayıs 1,663 Trilyon TL, Temmuz 1,720 Trilyon TL (T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre) ye kadar yükseldiğini, bunun covid19 salgınıyla bir ilgisinin olmadığını, ekonomimizin bu salgından fazlaca da etkilenmediğini öğrendim, ve sizlerle de paylaşıyorum.

Öğrendim: ham petrolün damıtılması sonucunda %72 lik kısmı araçlarımızda kullandığımız benzin, mazot ve LPG elde edilmektedir.

Öğrendim: bir varil ham petrol (brent/varil) bugün itibariyle (07 Eylül 2020) 41,92 USA Dolar seviyelerinde seyretmektedir. 1Doların 7,46 TL olduğuna göre 41,92x7,46= 312,72 TL dir.

Öğrendim: 1 varil ham petrolden yaklaşık 130 Litre akaryakıt elde edildiğine göre, 312,72 TL/130 Lt: 2,405 TL bir litre yakıtın maliyeti. Türkiye’de bir yılda tüketilen petrolün %7 sini kendisi üretmekte, %93 nüde ithal etmektedir.

Öğrendim: Bugün benzin pompa fiyatlarına bakıldığında Litresi 6,940 TL dir. Litresi 2,405 TL ye ithal maliyeti olan bir ürün, bizlere 6,740 TL ye satılmaktadır. 1’e alınan bir mal bizlere 3’e satılmaktadır.

Türkiye yıllık (yaklaşık) 60 milyar dolarlık enerji ithal ediyor, bizlere de (müşterilere) 180 milyar dolara satıyor. Aradaki farkın şu ve ya bu kalemden oluşması makro ekonomi açısından önemli değil. Bayi karı, genel giderler, işletme giderleri ve vergiler dedikten sonra 1 e alınan mal 3 e satılmaktadır. Kısaca dışarıya 60 milyar dolar ödeme yapılarak alınan mal, iç pazara 180 milyar dolara satılmaktadır.

Soruyorum; bizde petrol kuyuları olsaydı, bizde gaz kuyuları olsaydı, bu fiyatlara bu ürünleri satarak, bu kadar gelir elde edebilir miydik? Veya, yerli gaz ve petrolümüz olsaydı, bu malı bize 180 milyar dolara satabilir miydi? Veya, İran, Rusya, Azerbaycan dan alınan gaz ve diğer ülkelerden ithal edilen petrol, bizlere sıfır fiyatla (hibe) verilseydi, bugünkü fiyatlardan daha düşük fiyatla kullanabilir miydik?  İyi ki gazımız yok, iyi ki petrolümüz yok, diyebilir misiniz?

SEN DE ÖĞREN

Hakim, mağaza içinde suçüstü yakalanmış hırsıza sorar;

“Söyle bakalım, hırsızlık yaptığın mağazaya nasıl girdin?”

Hırsız, hakimin yüzüne derin derin bakıp, biraz düşündükten sonra şöyle cevap verir.

“Hakim bey bizi buraya, yargılamak için mi, yoksa meslek sırrımızı öğrenmek için mi getirdiniz?”

Bu yazı 3376 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI