içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

ANKARA VE MAMAK

Mansur Yavaş, Mehmet Özhaseki’yle girdiği ABB 2019 seçimlerinde 1.662.209 oy alarak rakibine 123.799 fark atarak ipi göğüsleyip, başkan seçilmişti.

Yine aynı yıl Mamak’ta Murat Köse Ak Parti Adayı olarak girdiği seçimde 187.803 oy alıp, rakibine 11.768 oy fark atarak başkan seçilmişti. Bu seçimlerde Ankara Büyükşehir CHP adayı Mansur Yavaş, Cumhur İttifakı Adayı halen Keçiören Belediye Başkanı olan Turgut Altınok’tur. Mamak’ta Chp’nin adayı Veli Gündüz Şahin, Cumhur İttifakı adayı ise halen Altındağ Belediye Başkan’ı olan Asım Balcı’dır. 

MAMAK’TA NELER OLUYOR?

Aday Adaylığı döneminde Ak Parti adayının açıklanmasından ziyade, ilgi tamamen Chp adayının kim olacağı üzerineydi. Öyle de oldu. Aslında bu ilgi seçim sonuçlarının da ön göstergesiydi. Veli Gündüz Şahin önceki dönemde adaydı ve Ak Parti adayından 16.369 oy az alarak seçimleri kaybetmişti. Mevcut belediye başkanı dururken Ak Parti Asım Balcı’yı Mamak’tan aday göstermesi, Mamak’ta ikamet edip, işyerleri olan ve hayır eserleri yapıp Mamaklıların kullanımı için devlete teslim etmiş iş insanı Veli Gündüz Şahin karşısında dezavantajlı bir durumla başlamasına vesile oldu. Asım Balcı, adaylığının açıklandığı andan itibaren her gittiği yerde ”ithal aday” yaftasıyla karşılaşmakta, bu da negatif etki yaratmaktadır. V. Gündüz Şahin’in her toplantıda “kendimi yerli olarak TSE’den tescillettim” söylemi de halkta olumlu karşılık bulmuş durumda. Mamak tipik bir Orta Anadolu minyatürüdür. Çorumlu, Çankırı, Yozgatlı, Kırıkkaleliler ağırlık nüfus yapısındadır. Bölge milliyetçiliği açısından bakıldığında her iki aday da Çorum kökenlidir. Bunun bir avantaj olduğunu söyleyemiyorum. 

YAVAŞ’’IN EKİBİ MAMAK’TA DENGELERİ DEĞİŞTİRİYOR

Mamak seçim çalışmalarını gerçekleştirmeye çalışan ilçe teşkilatları yanında, alanda ağırlığını ilk günden beri hissettiren Mansur Yavaş ekibi olmuştur. Büyükşehir olarak çalışma ekibinin başında yıllarca Mamak’ta siyaset yapmış ve halen büyükşehir meclis üyesi olan Ertan Işık’ın varlığı, hem Yavaş’ın hem de Veli Gündüz Şahin’in önemli bir avantajıdır. Yıllardır Ak Parti’de, Mhp’de, İyi Parti’de siyaset yapmış ve bugün yollarını Yavaş lehine ayırdığını açıklayan kişiler, Ertan Işık koordinatörlüğünde organize olup, hareket etmesi Şahin ve Yavaş’ın ipi göğüslemesinde önemli etken olacaktır. 
Asım Balcı’nın deneyimli bir belediye başkanı olması, Veli Gündüz karşısında büyük bir avantajdır. Her iki adayın almış oldukları eğitimlerinin kıyaslanmasında da Asım Balcı’nın akademik kariyer yapmış olması Lise mezunu olan Chp adayı Veli Gündüz karşısında avantajlı yönlerinden biridir. 

GENEL SİYASETİN YEREL ETKİSİ

Ancak ne var ki, ülkenin getirildiği iktisadi çıkmaz, ülke çoğunluğunun açlık ve yoksulluk sınırında mahkum bırakılmaları kafadan iktidar partisi adaylarına dezavantaj yüklemektedir. Ülkemizde sosyal yardımlardan faydalanan hane sayısı 4.4 milyon, devletten sosyal yardım alanların sayısı da 17 milyon kişiyi aştı. Yine çalışanların %65’i asgari ücretle çalışmakta, 16 milyon emeklinin çoğunluğu 10 bin tl aylık almaktadır. Ülkenin bu dezavantajlı durumu iktidar parti adaylarına “kafadan” eksi yazabilmektedir. Mamak’ın genel gelir seviyesi içinde incelendiğinde bu dezavantajlı grup içinde önemli bir yer kaplamaktadır.  Sosyal belediyeciliğin ön plana çıktığı geçtiğimiz bu dönem içinde pandeminin insanlar üzerindeki olumsuzluklarını “sıfırlama” başarısını göstermiş başta Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş olmak üzere İstanbul’unda katkısı değerli olmuştur. 

MAMAK VE GÖLBAŞI CHP’YE GEÇER

Bu açıklamalar ışığında 31 Marta doğru hızla giderken Ankara ilçe belediyeleri içinde değişime ayak uyduracak başta Mamak olmak üzere Gölbaşı ve sürpriz yapabilecek birkaç belediyede iktidar partisinden Chp’ye geçme beklentisi yüksek seviyededir. Ekonomik sıkıntıların bıraktığı kaygılı ortam, kronik particiliğin yerine akılcı, ötekileştirmeyen ve faydacı bir tercihin alacağını bugünden söylemek daha isabetli olur. İftira siyaseti, demlenmişler üzerinden kurgular, sahtekar ruhlu “çılgın gençlerin” yapacağı montaj videolar işe yaramayacaktır. Bırakın “insanların doğumdan ölümüne kadar olan süre içinde tüm ihtiyaçlarını karşılamakla görevli belediyeler” liyakatlılar tarafından yönetilsin.  

YALANA VE YALANCIYA GEÇİT VERMEYİN

Doğan Cüceloğlu bir seminerinde yere bir parça ekmek koymuş ve “Bu ekmeğe basabilecek birisi var mı?” diye sormuş salondakilere.
Hiç ses çıkmamış tabii. “Sahneye gelip bu ekmek parçasına basana 100 dolar vereceğim” diye devam etmiş.
Salondan yine çıt yok…
Fiyatı artırarak 500 dolara kadar getirmiş.
Bu sırada salonda bulunanlardan birisi,
 “Hocam, istersen 500 bin dolar ver, yine bize o ekmeği çiğnetemezsin, boşuna uğraşma” demiş.
Doğan Hocam da, “İşte değerler eğitimi budur” diye noktayı koymuş.
Peki; para vererek ekmek çiğnetebileceğiniz insan sayısı yok denecek kadar azken, bedavaya yalan söyleyen, dedikodu yapan insanların çok olması biraz garip değil mi?
Acaba yalan söyleme konusunda bu kadar hassas olamaz mıydık?
Veya herhangi bir toplulukta birisi gıybet etmeye başladığında herkes tepki veremez miydi?

 

Bu yazı 2302 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI